Samsung kupuje Harman za 8 milijardi dolara

Kompanija Samsung Electronics je objavila da kupuje Harman International Industries za 8 milijardi dolara. Ova, do sada najveća investicija za Samsung, stavlja ih direktno u centar industrije za savremenu automobilsku opremu.

Iako na prvi pogled ova vest deluje kao iznenađenje jer je Harman na našim prostorima prevashodno poznat po kućnim Hi-Fi audio uređajima, za one koji malo bolje poznaju ove brendove ova akvizicija itekako ima smisla.

Samsung već duže vreme pokušava da uđe na tržište pametne opreme za savremene automobile koje eksponencijalno raste, dok je Harman jedan od lidera u ovoj industiji. Harman ima dugoročnu saradnju sa vodećim proizvođačima automobila kao što su Fiat Chrysler i General Motors, a po objavljenim finansijskim izveštajima za prethodnih godinu dana, 65% prihoda kompanije dolazi upravo iz ovog segmenta.

Akvizicijom Harman kompanije, Samsung automatski dobija pristup naprednim automotive tehnologijama i trenutnom tržištu za iste, za koje po sopstvenim procenama očekuju da će do 2025. godine imati vrednost od čak 100 milijardi dolara.

Harman Kardon auto ozvučenje

Pored automobilske industrije koja je bila primarni cilj kupovine, kompanija Harman takođe obuhvata brojne poznate brendove u audio industriji kao što su Harman Kardon®, AKG®, JBL®, Infinity®, Mark Levinson®, Lexicon®, Revel® i drugi. Harman takođe poseduje i licence brendova Bowers & Wilkins® i Bang & Olufsen® namenjene automobilskoj industriji.

Što se tiče strukture kompanije, Samsung planira da zadrži aktuelni menadžment, postrojenja i radnike Harman-a, tj. Harman će kao i do sada nastaviti da radi na svim svojim brendovima kao zasebna kompanija pod okriljem Samsunga. Od akvizicije se očekuje da, uz bližu saradnju i kombinovanje tehnologija ove dve kompanije, ubrza razvoj novih tehnologija i donese kvalitetnije proizvode potrošačima.

“Harman perfektno komplementuje Samsung u pogledu tehologija, proizvoda i rešenja, pa je udruživanje snaga prirodan produžetak Samsungove strategije za automobilsku industriju na kojoj radimo već neko vreme.” izjavio je Samsungov generalni direktor Oh-Hjun Kvon, dodajući da će akvizicija postaviti stabilne temelje za razvoj Samsunga u savremenoj automobilskoj industriji.

Ovakav ulaz u modernu automotive industriju postavlja Samsung u direktnoj konkurenciji sa gigantima kao što su Google i Apple, međutim ako se uzme u obzir da su ove kompanije uglavnom fokusirane na tehnologije za samoupravljive automobile, proizvodnja opreme za automobile koja je već sada upotrebljiva može biti veoma uspešan poslovni potez za Samsung.

Po zvaničnom saopštenju, kompletan proces akvizicije trebalo bi da bude završen do sredine naredne godine.

Izvor: Samsung