Powerbank – kako odabrati pravi za vaše uređaje

powerbank

Ukoliko nemate powerbank bateriju, sigurno će vam u nekom trenutku zatrebati. Mobilni telefoni postaju sve napredniji, pa samim tim troše i više energije. Zato se postavlja pitanje, koji powerbank odabrati, a da će moći da pokrije sve vaše potrebe? U ovom blogu potrudićemo se da odgovorimo na sve vaše dileme u vezi eksterne baterije.

eksterna baterija

Pitanja koja treba sebi postaviti pre kupovine definitivno su sledeća:

  • Za koji uređaj mi je potreban powerbank – mobilni, tablet, laptop, čitač e-knjiga?
  • Da li ću puniti više uređaja odjednom?
  • Koliko često ću ih puniti?

Kada odgovorite na ova pitanja, možete doneti odluku kakva eksterna baterija vama treba. Ovo su neke od stvari koje treba da imate u vidu kada konačno odlučite koji powerbank kupujete:

Kapacitet

Da biste odabrali pravi kapacitet eksterne baterije, najbolje je da pomnožite kapacitet vašeg uređaja dva, ili bolje tri puta. Dobijeni rezultat vam je polazna tačka za odabir kapaciteta eksterne baterije. Kapacitet eksterne baterije izražen je u miliampersatima (mAh), u rasponu od 1000 mAh pa i preko 15 000 i više.

Ako na primer imate telefon od 3500 mAh, ono što treba da znate je da je između 70 i 90% kapaciteta powerbank-a iskoristivo. To je zato što svaki powerbank gubi deo svoje energije tokom punjenja, pa je zato poželjno da uzmete eksternu bateriju koja je veća od kapaciteta vašeg telefona. Zapravo, preporučljivo je da powerbank ima dovoljan kapacitet da bar jednom može napuniti vaš uređaj. Taj kapacitet ćete izračunati ako uvećate kapacitet vašeg uređaja za 20%.

Kako odabrati pravi kapacitet? E ovo već zavisi od vaših potreba. Ako idete na putovanja i mislite da nećete biti u prilici da često punite telefon, onda vam je potrebna eksterna baterija većeg kapaciteta. S druge strane, ako vam je potrebno da samo dopunite telefon u toku dana, onda će i onaj sa minimalnim kapacitetom zadovoljiti vaše potrebe.

baterija

Prema kapacitetu, powerbank baterije dele se na:

  1. Eksterne baterije niže kategorije (do 2000 mAh) – najjeftinije baterije, manjih dimenzija i uglavnom služe kao dopuna za telefon jer zbog slabog kapaciteta ne mogu puniti veće uređaje.
  2. Eksterne baterije srednje kategorije (do 6000 mAh) – bez problema mogu u potpunosti napuniti mobilni telefon bar dva puta, a mogu puniti i tablet. Neke od eksternih baterija ovog kapaciteta mogu imati i više od jednog USB ulaza i puniti više uređaja. Što se tiče dimenzija, baterije ovog kapaciteta su nešto veće u odnosu na prethodne ali ne preterano.
  3. Eksterne baterije visoke kategorije (do 10000 mAh i više) – spadaju u najskuplje powerbank baterije ali sa njima možete puniti bilo koji uređaj i to po nekoliko puta. One nisu toliko praktične kada govorimo o dimenziji i težini, pa bi trebalo to imati u vidu kada se odlučujete za njihovu kupovinu. Posebno vodite računa ako putujete avionom jer neke avio kompanije ograničavaju unošenje powerbank baterija visokog kapaciteta.

Koliko je važna veličina?

Odgovor je vrlo jednostavan, ukoliko želite da imate powerbank koji ćete stalno nositi sa sobom, onda vodite računa da kupite neki manjih dimenzija i težine. Međutim, morate imati u vidu da nije lako uskladiti potrebe sa veličinom, jer manji modeli imaju manji kapacitet. Tako da je potrebno da vodite računa o tome i trudite se da nađete kompromis između veličine i kapaciteta.

Brzina punjenja

Da biste saznali koja je brzina punjenja powerbank-a koji želite da kupite, potrebno je da proverite kapacitet izlazne struje. To je oznaka koja je ispisana na uređaju i izražena je u amperima (A oznaka). Najviše je modela sa 1A (5W), dok kod onih koji podržavaju brzo punjenje stoji oznaka 2A (10W) ili više.

Ako imate powerbank uređaj koji podržava brzo punjenje, potrebno je da imate i telefon koji ga podržava. Ako telefon koji podržava brzo punjenje spojite sa powerbank-om koji ga ne podržava, telefon će se puniti sporije i obrnuto. Zato je uvek potrebno proveriti i koja je izlazna struja potrebna vašem uređaju.

Poželjno je obratiti pažnju i na to kojom brzinom se puni sam powerbank. Eksterne baterije manjeg kapaciteta se brže napune i obrnuto. Powerbank punite putem kabla u utičnici u zidu ili putem USB kabla preko laptopa. S tim što se u drugom slučaju eksterna baterija puni dosta sporije.

prenosiva baterija

Dodatne funkcije

Powerbank osim osnovnih ima i neke dodatne funkcije kao što su:

Pametno punjenje – powerbank prepoznaje kada ste na njega spojili uređaj za punjenje i počne automatski da ga puni.

Punjenje na solarnu energiju – odličan je dodatak za kampovanja i putovanja gde niste u prilici da često punite eksternu bateriju. Ono što je važno je da vodite računa koliko dugo ostavljate powerbank na suncu, ukoliko imate ovaj model. Predugo držanje na suncu može ubrzati potrošnju sunčeve energije.

Punjenje više uređaja odjednom – ovo je sjajna opcija ukoliko želite da punite telefon, tablet ili možda još više uređaja. Neretko kod ovih modela, jedan ulaz ima veću izlaznu struju od drugog.

Zaslon – uređaji sa zaslonom pokazuju koliko je baterije ostalo u eksternoj bateriji. Takvi modeli su malo skuplji, pa je dobra alternativa powerbank sa LED lampicom koja pokazuje kada se powerbank napunio i kada je prazan.

Čuvanje eksterne baterije

Powerbank ima Li-Ion bateriju, tako da je vrlo sličan baterijama u pametnim telefonima i za njega važe ista pravila. Ono što je važno je da eksternu bateriju ne izlažete višim temperaturama i da ne dozvolite da se baterija vašeg uređaja skroz potroši pre nego što ga prikačite na powerbank. Potrudite se da uređaj držite na bar 40%.

Koliko energije zadržava powerbank kada ga ne koristite?

Ovo zavisi od modela, tačnije od njihovih delova i kvalitetu baterijske ćelije. Kod dobrih modela energija može ostati u powerbank-u i do 6 meseci sa minimalnim gubitkom. Kod modela manjih kvaliteta do mesec, mesec i po. Na ovo utiče i temperatura.

punjenje telefona

Odabrati powerbank sa jednim ili više priključaka?

U suštini i ovo treba biti prema vašim potrebama. Kao što smo već napomenuli, kod powerbank-a sa dva ili više priključaka, kod jednog je veća izlazna struja nego kod drugog. Zato je najbolje da ukoliko želite da punite dva uređaja kupite model koji ima bar 2,1 A na jednom izlazu i bar 1,2 A na drugom. Potrebno je i da uskladite jačinu izlazne struje sa vašim uređajima da ne bi došlo do oštećenja strujnog kola.

Najbolje je kupiti eksternu bateriju koja ima mogućnost da puni više uređaja i sebe, ali za takve modele ćete morati da izdvojite više novca.

Kvalitet i sigurnost eksterne baterije

Iako je većina eksternih baterija proizvedena u Kini, to ne znači da su svi lošeg kvaliteta. U suštini, sve funkcije su manje-više zanemarljive u odnosu na kvalitet. Ukoliko odaberete loš powerbank, može doći do kvara vašeg uređaja koji punite. Zato je bitno da se uvek dobro informišete pre kupovine i birate proverene modele sa sertifikatima. Nikada ne padajte na modele sa veoma niskim cenama i visokim kapacitetom ili naprednim funkcijama. Jer nikada nećete dobiti taj kapacitet koji garantuju.

Eksterne baterije imaju ugrađeni sigurnosni čip koji prekida punjenje kada je uređaj napunjen. Ukoliko želite veću sigurnost, kupite model sa štampanim pločicama jer on štiti uređaj od pregrevanja i od kratkog spoja. Kod ovih modela postoji i opcija prepoznavanja vrste uređaja. Tako da eksterna baterija isporučuje optimalnu količinu energije kada prepozna uređaj.

Na našem sajtu naći ćete veliki izbor powerbank baterija, različitih dimenzija i kvaliteta. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći pri izboru modela koji odgovara vašim potrebama.