Zašto su muzički plejeri najbolji za slušanje muzike

muzički plejeri

Ako si pravi ljubitelj muzike, onda ti je sigurno važno da kvalitet zvuka bude besprekoran. Osim kvalitetnog snimka pesme, važno je i da uređaji preko kojih slušaš muziku budu kvalitetni. Muzički plejeri zato nikada ne izlaze iz mode, jer i dalje pružaju kvalitetan zvuk bez konkurencije.

Možda jeste praktičnije slušati muziku preko telefona ili tebleta, ali svakako ne i kvalitetnije. Ako želiš da uživaš u pravom zvuku, onog od kog se naježiš kada čuješ pesmu i u trenutku ti skoči adrenalin i poboljša raspoloženje, onda bi bilo dobro da razmisliš o kupovini muzičkog plejera, a evo i zašto:

muzika

Bolji kvalitet zvuka

Muzički plejeri su daleko kvalitetniji za slušanje muzike od drugih prenosivih uređaja kao što su telefoni, tableti i slično. Zašto je to tako? Odgovor je vrlo jednostavan, proizvođači telefona ne mogu napraviti multifunkcijski uređaj koji će imati fantastičnu kameru, muzički plejer, diktafon, kompjuter i ostalo. Kada bi i bio napravljen takav uređaj, koštao bi čitavo bogatstvo i bio poprilično velikih dimenzija. Zato ako želiš dobru fotografiju, moraš kupiti dobar DSLR aparat, ako želiš dobru sliku dok gledaš video, moraš kupiti veći ekran, isto je i sa muzikom, ako želiš vrhunski kvalitet, moraš kupiti muzički plejer.

Savremeni muzički plejeri imaju performanse visokog kvaliteta i isporučuju zvuk u formatima visoke rezolucije poput popularnog FLAC formata. Namenjeni su onima koji žele kvalitetniji zvuk od zvuka koji pružaju mobilni telefoni i standardni MP3 plejeri. Muzika visoke rezolucije (Hi-Ress) omogućava reprodukciju muzike sa rezolucijom većom od standarda koji se koristi kod muzičkih diskova (Audio CD). A o tome više možete pročitati u blogu koji smo već pisali o muzici visoke rezolucije.

Veći izbor formata

Digitalni prenosivi muzički plejeri ti pružaju širok spektar mogućnosti da uživaš u muzici visokog kvaliteta. Muzika može biti u raznim formatima visoke rezolucije: PCM, DSD, APE, WAV, FLAC ili standardnim formatima, kao što su npr: MP3, WMA, M4A, OGG.

fiio

Jačina zvuka

Muzički prenosivi plejeri nude širi rang jačine zvučnika. Tačnije, imaju veću osetljivost jačine zvuka i manju razliku u jačini tonova, što ti omogućava da mnogo preciznije određuješ jačinu zvuka muzike koju želiš da slušaš.

Praktičnost

Možda ti ne deluje praktično to što moraš da nosiš još jedan uređaj sa sobom, ali za razliku od nekih drugih uređaja, muzički plejeri su poprilično kompaktni i zgodni za nošenje. Dostupni su u mnogo različitih boja, dimenzija i oblika, pa tako u skladu sa svojim potrebama možeš naći model koji bi tebi najviše odgovarao. Muzički plejeri su odličan izbor u prilikama kada ti nisu potrebne dodatne funkcije osim slušanja muzike, jer su daleko manji od većine modernih prenosivih uređaja i mogu stati i u najmanji džep.

Posebno su praktični prilikom fizičkih aktivnosti, kada želiš samo da slušaš muziku i ostale funkcije ti nisu potrebne. Za takve prilike muzički plejeri su idealni, jer ih možeš vrlo lako zakačiti za neki deo garderobe ili staviti u džep i uživati u muzici. Sjajni su i za putovanja, posebno avionom gde nije dozvoljeno korišćenje svih funkcija telefona.

Ušteda baterije

MP3 plejeri ne zahtevaju previše energije za napajanje i zato mogu biti odlično rešenje kada nemaš punjač pri ruci, a želiš da duže vreme uživaš u muzici. Tako mogu uštedeti dosta baterije na telefonu.

MP3 plejeri su dostupni sa punjivim baterijama ili sa običnim koje se menjaju. Oni sa punjivim baterijama, koje se najčešće pune putem USB kabla, pružaju i više od 24 sata neprekidne muzike, a napune se vrlo brzo.

digitalni muzički plejer

Više opcija za povezivanje

Većina pametnih uređaja ima samo jedan audio izlaz za povezivanje sa drugim uređajima, dok muzički plejeri često imaju dva. Audio izlazi mogu biti različiti ili isti. Tako da ti pružaju više mogućnosti povezivanja. Moguće je muzički plejer povezati sa drugim uređajima i putem Bluetooth konekcije. Savremeniji modeli imaju Bluetooth konekciju sa aptX kodekom za bežično strimovanje muzike bez gubitaka na kvaltitetu

Neki modeli imaju i Wi-Fi konekciju za slušanje muzike sa online servisa za strimovanje, DLNA strimovanje nadogradnju softvera, preuzimanje aplikacija, itd.

Muzički plejeri i dodatne funkcije

Mnogi noviji modeli digitalnih prenosivih muzičkih plejera omogućavaju i instaliranje aplikacija kao kod Android telefona. Pružaju ti mogućnost i za više režima rada, kada na primer želiš da slušaš samo muziku, onda plejer radi u režimu za slušanje muzike ili kada želiš da koristiš dodatne funkcije, onda radi u npr. Android režimu.

Mnogi prenosivi muzički plejeri imaju ugrađen i diktafon, koji ti omogućava kvalitetno snimanje glasa.

Muzički plejeri nude još mnogo drugih funkcija, ali suština je da oni sadrže sve performanse koje su ti potrebne da uživaš u kvalitetnom zvuku visoke rezolucije. Ostali prenosivi uređaji su daleko siromašniji kada su u pitanju funkcije za slušanje muzike.

Ako želiš da osetiš svaki zvuk svoje omiljene pesme, onda je muzički plejer nešto što moraš da imaš. Pogledaj našu ponudu savremenih, kvalitetnih digitalnih muzičkih plejera i dodatne opreme.