Akciona kamera po tvojoj meri – kako odabrati pravu

Akcione kamere su sve popularnije jer omogućavaju da zabeležiš trenutke koje ne možeš običnom kamerom. Akciona kamera daje posebnu dimenziju svakoj tvojoj avanturi i omogućava ti da je snimiš baš onako kako je doživljavaš.

Svaka akciona kamera napravljena je tako da zabeleži spektakularnu avanturu na otvorenom, u vidu video snimka ili fotografija. Kada trčiš, plivaš ili se penješ uz stene, obična kamera neće uraditi posao kako treba, tu na scenu stupa akciona kamera koja će najbolje moguće zabeležiti čitavu atmosferu oko tebe. Međutim, među među raznim modelima kamera postoje drastične razlike koje treba da znaš kada kupuješ akcionu kameru.

akciona kamera

Robusne kamere  mogu da snimaju svuda oko sebe i kompatibilne su sa mnogim postoljima i uređajima.

Kompaktne kamere su odlične za ekstremnije sportove kao što su biciklizam, skijanje, plivanje… mnoge od njih su vodootporne sa čvrstim kućištem, te su otporne i na oštećenja i pogodne za najekstremnije uslove.

Kamere koje prave snimak od 360 stepeni služe da zabeleže avanturu iz svih mogućih uglova.

Kamere sa Gimbal tehnologijom omogućavaju neverovatno oštre i stabilne snimke, nezavisno od toga da li je kamera na stativu ili snimaš sebe iz ruke dok trčiš.

Kada odrediš kakva akciona kamera ti je potrebna, postoji par stvari na koje moraš da obratiš pažnju da bi kamera kvalitetno odradila posao.

Akciona kamera mora biti dovoljno čvrsta

Sve akcione kamere su pomalo robusne, ali postoje znatne varijacije kada je reč o otpornosti. Svaka od njih ima oznake koje označavaju šta kamera može da podnese: da li može pod vodu, da li je otporna na udarce i slično. Tako da, ako planiraš da radiš nešto zaista ekstremno, imaj u vidu da će ti biti potrebna veoma izdržljiva kamera.

Akcione kamere koje snimaju sa okvira ili iz ruke

Većina akcionih kamera najčešće je namenjena za snimanje sa glave, odnosno šlema ili postolja, odnosno selfi stika. Preporučljivo je da uvek prvo isprobaš kako akciona kamera snima sa selfi stika pre nego što se odlučiš za kupovinu kamere. Posebno treba da obratiš pažnju na to da li je kamera fiksirana na okvir ili može da se rotira.

Čak i najjednostavnije akcione kamere obično omogućavaju sjajne snimke i fotografije sa šlema, tako da njima možeš da snimaš sve ono što i ti vidiš, tj. iz tvoje perspektive.

Ukoliko kamera može dobro da snima iz ruke, dobro bi bilo da je isprobaš i pogledaš snimak, tako najbolje možeš da vidiš da li će odgovarati tvojim potrebama.

akcione kamere

Wi-Fi

Ako želiš da svoje avanture odmah podeliš sa drugima, Wi-Fi opcija će ti mnogo značiti. Neke kamere omogućavaju i da preko Wi-Fi veze vršiš kontrolu nekih njihovih funkcija, tako da Wi-Fi može biti samo dodatni plus.

Bežična konekcija omogućava ti da svoje prijatelje inspirišeš na putovanje, preneseš svoje iskustvo u realnom vremenu iz prve ruke ili ih učiniš ljubomornim.

Aplikacije

Aplikacije omogućavaju da putem telefona edituješ svoje snimke i fotografije pre nego što ih podeliš sa drugima. Proizvođači rade ubrzano na razvoju ovih aplikacija, sa ciljem da omoguće brzo i kratko editovanje. Tako npr. možeš da video klipu dodaš razne efekte kao što su: snimak unazad, slow motion, ubrzani video…

Taguj lokalitete putem GPS-a

Lokacija je vrlo važan deo iskustva, zato kamera sa GPS funkcijom jeste nešto što je definitivno dobra ideja. Kamera automatski taguje video sa svim važnim geografskim detaljima, tako da ćeš nekada moći da se prisetiš kakvo je vreme bilo na tvom putovanju, koja visina je postignuta i slično.

action camera

Rezolucija

Ako želiš da se osećaš kao da ponovo proživljavaš taj uzbudljivi trenutak, ili da drugima preneseš svoje iskustvo kako valja, onda je rezolucija kamere i tek kako važna. Najčešće opcije kod kamera su HD (1920×1080 piksela) ili Ultra HD 4K. 4K kamere su neverovatno oštre i jasne ali imaju svoja ograničenja. Teže je editovati snimke koji generalno zauzimaju dosta mesta u memoriji.

Poželjno je da obratiš pažnju i na broj frejmova u sekundi. Neke kamere imaju specifikaciju 720p na 120 fps. Ako želiš da se igraš sa video snimcima, uvek biraj veću rezoluciju.

Detalji o snimku ili fotografiji 

Neke kamere daju dosta podataka o okruženju, kilometraži, otkucajima srca, orjentaciji, što može biti veoma korisno jer tako možeš da izmeriš i pratiš svoju aktivnost.

Umetnost

Mnoge kamere nude posebne režime za snimanje i slikanje. To znači da svoje snimke i fotografije možeš pretvoriti u prave umetničke. Proveri ove detalje kada kupuješ kameru, posebno ako voliš da dodaješ razne efekte i želiš unikatne i prelepe fotografije.

dji

Bežična kontrola i kontrola glasom

Ova opcija može biti i tek kako korisna kod akcione kamere, s obzirom na to da su ti kod mnogih aktivnosti zauzete obe ruke, ili kada jednom rukom moraš nešto da radiš a da u drugoj držiš kameru. Zato neke akcione kamere imaju omogućeno bežično upravljanje ili upravljanje glasom. Jedina mana je ta što ove funkcije neće raditi ispod vode.

Izdržljivost baterije

Ovo ne treba posebno obrazlagati, jasno je da je važno da baterija traje što duže. Zato je i to jedna od karakteristika na koju treba da obratiš pažnju.

Memorija

Akcione kamere obično omogućavaju skladištenje snimaka i fotografija na neki tip SD kartice. Međutim, mnoge kamere imaju memorijsko ograničenje, što znači da treba uvek birati kamere koje podržavaju brze kartice sa što više prostora, posebno ako je reč o 4K kameri.

Dodatna oprema

Akcione kamere zahtevaju više opreme od običnih kamera. Futrole, stativi, držači i ostale stvari koje se razlikuju od aktivnosti do aktivnosti. Zato je najbolje da prvo proveriš kakva je raspoloživost dodatne opreme pre nego što se odlučiš za kupovinu određene akcione kamere.

Ukoliko imaš dodatna pitanja, slobodno nam piši ispod teksta, potrudićemo se da ti pružimo najbolju informaciju. Ako te zanima ponuda akcionih kamera poseti naš sajt.