Kako vas auto kamere mogu poštedeti raznih neprilika

Auto kamere imaju mnoge prednosti i puno je razloga zbog kojih ih treba ugraditi, a o njima smo već pisali. Međutim, jedan razlog za kupovinu auto kamere zaslužuje posebnu pažnju. U situaciji kada se desi saobraćajna nezgoda ili nesreća i kada je teško dokazati šta je izazvalo taj događaj, auto kamere mogu biti glavni dokaz. Ipak, pitanje je da li snimak sa auto kamere sud prihvata kao dokazni materijal?

auto kamere

Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje, istraživali smo malo na internetu i došli do informacije da se snimak sa auto kamere može uzeti kao dokaz na sudu. Kako kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, a prenosi Tanjug, u našem pravosuđu postoji načelo sudijske ocene dokaza, što znači da sudija može, ali ne mora uzeti snimak kao dokaz. Prema njegovim rečima, praksa pokazuje da je snimak sa kamere, ako je validan, često vrlo koristan dokaz, jer u mnogim slučajevima poštedi vozače vrlo ozbiljnih neprilika.

Kamere u vozilu mogu tako dosta da pomognu u toku postupka, posebno kada dođe do saobraćajne nezgode na semaforu, pa nije moguće utvrditi koje je boje bilo svetlo u trenutku nezgode. Kao i u slučajevima čeonih sudara, sudara sa strane, obaranja pešaka na semaforu i slično. Dakle u situacijama kada je nemoguće utvrditi šta se tačno desilo saslušanjem ili veštačenjem.

auto kamera

Statistika Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da se u Srbiji svake godine desi veliki broj saobraćajnih nezgoda kod kojih je veoma teško utvrditi okolnosti pod kojima su se desile, pa se zato sudski postupci protežu u nedogled.

Ono što je sigurno je da bi auto kamere u takvim slučajevima pomogle da se reši slučaj, tako da praksa pokazuje da su one veoma korisne. Praksa pokazuje i da oni koji imaju ugrađene auto kamere imaju mnogo manje sudskih sporova kada do saobraćajne nezgode dođe, u odnosu na one koji nemaju.

Sigurno ste milion puta do sada gledali snimke na YouTube-u sa ljudima koji se bacaju na automobile kako bi fingirali saobraćajnu nezgodu i prevarili osiguranje. E, upravo zbog takvih primera su auto kamere dobile svoju široku primenu. U nekim zemljama su osiguravajuće kuće čak uslovaljavale vozače da ugrade kamere kako bi mogli bez problema da naplate osiguranje ukoliko dođe do takvog slučaja.

auto

Kamere su vrlo jednostavne za korišćenje, a na našem tržištu postoji sada već velika ponuda auto kamera. Tako je moguće naći kamere koje samo snimaju, do onih koje imaju i dodatne funkcije kao što su: GPS, brzinometar, odstojanje, vremenske prilike i mnogo što šta. Auto kamere počinju sa radom onog trenutka kada startujete motor i gase se nakon što ga ugasite. Video snimak se skladišti na memorijsku karticu. Kapacitet memorijske kartice sami određujete, pa tako možete na njoj sačuvati snimke i po nekoliko dana. A ukoliko vam nisu neophodni, možete ih odmah izbrisati ili prebaciti na neki drugi uređaj.

Ako volite da putujete i želite da sebe poštedite neprilika na nekom od putovanja, a posebno da se zaštitite od nezgoda koje se dešavaju tokom vožnje po gradu, definitivno je vreme da ozbiljno razotrite kupovinu auto kamere. Mi vam nudimo dosta modela auto kamera i preporučujemo da pogledate našu ponudu.