11 AV uređaja koji su osvojili nagrade u 2015. godini

Kada su u pitanju muzički uređaji, protekla godina donela je brojne novitete, pre svega jer je muzika sada znatno dostupnija nego ranije. U moru različitih zvučnika, slušalica i plejera, pojedini uređaji izdvojili su se od drugih po dizajnu i kvalitetu, a mi Vam ovom prilikom predstavljamo 11 uređaja koji su nagrađeni nekom od prestižnijih nagrada u 2015. godini.

1. JBL Arena Cinema 5.1

Bazirani na legendarnom JBL M2 Master Reference zvučniku, novi JBL zvučnici iz Arena serije sadrže HDI (High Definition Imaging) tehnologiju koja je proslavila i originalni M2 zvučnik. Pametnim odabirom materijala i tehnologija JBL je sa Arena serijom uspeo da napravi moderne zvučnike koji po pristupačnoj ceni donose napredne audio tehnologije u kućne sisteme ozvučenja.

Rezultat? JBL Arena Cinema 5.1 komplet zvučnika proglašen je EISA 2015-2016 5.1 sistemom za kućni bioskop sa najboljim odnosom cene i kvaliteta.

2. Bose SoundLink Mini II

Dobitnik prestižne Sound+Image 2016 nagrade za najbolji prenosivi zvučnik na nedavno održanom godišnjem Sound+Image događaju, novi Bose SoundLink Mini II predstavlja unapređenu verziju vrlo popularnog SoundLink Mini modela koji je po nekim izvorima prodat u preko 10 miliona primeraka. Nova verzija zadržava sve dobre strane originalnog zvučnika poput dubokog i snažnog basa, ali donosi i novitete koji su prethodnom nedostajali.

Pre svega tu su par poboljšanja oko fizičkog dizajna kućišta, zatim ugrađen mikrofon za konferencijske pozive kada je povezan sa telefonom, znatno pojednostavljeno Bluetooth povezivanje i mogućnost automatskog povezivanja dva uređaja istovremeno, kao i zamenjen DC ulaz za punjenje standardnim microUSB ulazom čime je sada omogućeno punjenje zvučnika sa bilo kog USB ulaza. Nema sumnje da se Bose drži proverenog recepta za kvalitetan prenosivi zvučnik, a nagrada je samo potvrda da su na dobrom putu.

3. Monitor Audio S150

Funkcionalno jednostavan a po izgledu malo čudan, Monitor Audio S150 bežični zvučnik krije u sebi brojne savremene tehnologije. Ovaj zvučnik sadrži Bluetooth konekciju za bežično strimovanje muzike, a jedna od prednosti koje ga izdvajaju od drugih sličnih zvučnika je aptX® audio kodek za bežični prenos zvuka koji je po kvalitetu jednak žičanoj vezi.

S150 ima veoma energičan i detaljan zvuk zahvaljujući vrhunskim audio komponentama koje su ugrađene u njega što će sigurno obradovati one koji vole kvalitetan zvuk, a obzirom da se radi aktivnom zvučniku koji ima sopstveno pojačalo, možete ga takođe jednostavno poneti bilo gde.

Monitor Audio je sve ove funkcije upakovao u vrlu pristupačnu cenu što je S150 zvučniku obezbedilo What HiFi nagradu za najbolji aktivni bežični zvučnik u 2015. u kategoriji do 200 funti.

4. JBL GO

Potvrda da nagrade nisu rezervisane samo za uređaje iz višeg cenovnog ranga, aktuelni JBL GO prenosivi zvučnik sasvim zasluženo nosi Red Dot 2015 nagradu za dizajn. Ovaj zvučnik ima neverovatno pristupačnu cenu i minimalistički dizajn koji neodoljivo podseća na velike kabinete gitarskih pojačala čime pomalo asocira na koncerte i živu muziku.

JBL GO je dovoljno mali da bez problema staje u jednoj ruci i može se nositi bilo gde u džepu ili torbi, a pored kompaktnih dimenzija JBL je unutra upakovao kvalitetan zvučnik punog opsega, punjivu bateriju autonomije do 5h, Bluetooth konekciju za bežično povezivanje sa pametnim telefonima i tabletima, mikrofon za konferencijske pozive, kao i standardni 3.5mm audio ulaz za povezivanje sa praktično bilo kojim audio izvorom.  I to nije sve, JBL GO je dostupan u čak 8 različitih boja kako bi se što bolje uklopio u Vaš lični stil. Impresivno, zar ne?

5. Bose SoundLink Color

Još jedan prenosivi Bose zvučnik koji spaja izvanredan zvuk sa ekstremnom prenosivošću i modernim dizajnom, Bose Soundlink Color ima lagano i izdržljivo kućište dostupno u više živopisnih boja. Bežično se povezuje sa prenosivim uređajima putem ugrađene Bluetooth konekcije, dok 6 tastera na vrhu zvučnika omogućavaju jednostavnu kontrolu u svakom trenutku. Ugrađena punjiva baterija ima autonomiju do 8h pa ovaj zvučnik možete poneti bilo gde, a po rečima sudija koji su mu dodelili Red Dot 2015 nagradu, ostaviće dobar utisak kako po zvuku tako i po dopadljivom modernom dizajnu.

 

6. Yamaha RX-V379

Prvi prelazak na neki ozbiljniji sistem za kućni bioskop nikada nije jednostavan jer povlači dosta dilema oko toga koje su Vam funkcije zaista neophodne kod AV risivera a bez kojih se i može zarad uštede. Srećom, Yamaha ima rešenje. Naslednik njihovog prethodnog Best-buy modela, novi RX-V379 risiver sadrži odlično izbalansiran komplet funkcija po vrlo pristupačnoj ceni što će svakome ko želi najbolju vrednost za uloženi novac olakšati izbor.

Yamaha RX-V379 je opremljen brojnim digitalnim i analognim ulazima za povezivanje plejera, uključujući čak 4 HDMI ulaza sa podrškom za 3D i 4K Ultra HD sadržaj. Risiver takođe sadrži pojačalo snage 70W po kanalu, YPAO automatsku kalibraciju zvuka prema rasporedu zvučnika u prostoriji, USB ulaz za reprodukciju multimedije sa prenosivih memorija i, ono što predstavlja pravo osveženje u njegovom cenovnom rangu, ugrađenu Bluetooth konekciju za bežično strimovanje muzike sa prenosivih uređaja.

Zbog svega navedenog Yamaha RX-V379 nagrađen je What HiFi nagradom za najbolji risiver u 2015. u kategoriji do 350 funti.

7. AKG Y50

Uzastopni dvostruki dobitnik What HiFi nagrade za najbolje slušalice do 100 funti namenjene prenosivim uređajima i dobitnik Red Dot 2015 nagrade za dizajn, AKG Y50 slušalice itekako imaju čime da se pohvale.

Y50 predstavlja osveženje klasične AKG K serije slušalica, ali sa akcentom na upotrebu sa savremenim prenosivim uređajima i modernijim dizajnom koji je možda dopadljiviji mlađim generacijama. Iako na prvi pogled izgleda kao da je AKG ovoga puta više išao na stil nego zvuk, razuverićete se već tokom prvog slušanja. Poput ostalih AKG slušalica, Y50 takođe odlikuje prepoznatljiv AKG zvuk koji je rezultat više od 60 godina iskustva.

Ove slušalice imaju odvažan dizajn sa velikim AKG logom i akcentima dostupnim u nekoliko različitih boja, veoma izdržljivu konstrukciju koja je takođe lagana i udobna za višečasovno nošenje, kao i mehanizam za sklapanje kako bi ih jednostavnije odložili kada ih ne koristite. Obzirom da su namenjene prenosivim uređajima, Y50 takođe imaju univerzalni mikrofon na kablu koji Vam omogućava da ih koristite za pozive i kompatibilan je sa većinom savremenih telefona.

8. Yamaha RX-A850

Yamaha itekako zna da napravi dobar AV risiver, a dokaz za to je i novi RX-A850 koji im je doneo još jednu What HiFi nagradu – i to za najbolji risiver u 2015. u cenovnom rangu od 700 do 1000 funti.

RX-A850 pripada novoj AVENTAGE seriji mrežnih AV risivera i definitivno nije risiver iz ulaznog segmenta. Ovaj risiver je bogato opremljen raznim analognim i digitalnim ulazima, sadrži ugrađenu Wi-Fi i Bluetooth konekciju, podržava 7.2 Dolby Atmos 3D surround zvuk, 4K Ultra HD video i još pregršt drugih opcija.

Glavni adut cele AVENTAGE serije je poseban audiofilski dizajn risivera koji obezbeđuje maksimalne audio performanse. Ovi risiveri podržavaju reprodukciju svih popularnih savremenih audio formata visoke rezolucije i opremljeni su brojnim tehnologijama za bolji zvuk – od aluminijumskog prednjeg panela koji pored vizuelnog izgleda takođe štiti risiver od elektromagnetnih smetnji koje dolaze sa drugih uređaja, do posebne anti-rezonantne tehnologije koja sprečava da vibracije utiču na zvuk.

9. JBL Xtreme

Sa ciljem da napravi vrhunski prenosivi zvučnik, JBL je iskombinovao sve popularne strane svojih ostalih prenosivih zvučnika i podigao ih na naredni nivo. Upravo ovaj pristup je Xtreme zvučniku doneo EISA 2015-2016 nagradu za najbolji prenosivi zvučnik i Red Dot 2015 nagradu za dizajn.

Ovaj zvučnik je opremljen sa dva USB porta za dopunu baterija prenosivih uređaja, sistemom od 4 zvučnika i 2 bass radijatora za snažan zvuk, masivnom punjuvom baterijom autonomije i do 15h, Bluetooth bežičnom konekcijom, mikrofonom za konferencijske pozive i izuzetno izdržljivim kućištem otpornim na kvašenje vodom. Žurke pored bazena ili na kiši? – Štiklirano! 🙂

JBL Xtreme nije konstruisan da bude najelegentniji ili najsofisticiraniji prenosivi zvučnik, ali je definitivno moderan zvučnik koji može da odgovori izazovima kojima većina drugih prenosivih zvučnika nije dorasla – svira duže od drugih i svira tamo gde drugi ne mogu.

10. Bose QuietComfort 25

Uključite slušalice – isključite ostatak sveta. Verovatno jedne od slušalica sa najviše nagrada, Bose QuietComfort 25 zaista imaju malo toga što bi im se moglo zameriti. Dva puta su nagrađene za najbolje NC slušalice na Sound+Image događaju (za 2015 i 2016), zatim nagradom za najbolje NC slušalice u 2015 po izboru CNET-a, Red Dot 2015 nagradom za dizajn, What HiFi nagradom za najbolje NC slušalice i brojnim drugim nagradama.

Bose QuietComfort 25 slušalice sadrže premijum tehnologiju za eliminisanje buke okoline i omogućavaju Vam da uživate u bogatom i čistom zvuku bilo gde – od prometne ulice do letenja avionom. Odlikuje ih i lagana konstrukcija izrađena od kvalitetnih materijala za udobno višečasovno slušanje i mogućnost sklapanja za jednostavno prenošenje.

11. Harman Kardon Omni 10/20/Adapt

Još jedan interesantan dobitnik Red Dot 2015 nagrade za dizajn je i kompletna Harman Kardon Omni serija multiroom ozvučenja. Ova serija se sastoji iz Omni 10 i Omni 20 zvučnika i Adapt audio odašiljača za bežično strimovanje muzike. Dostupni u crnoj i beloj boji, ovi uređaji imaju moderan dizajn koji se vizuelno uklapa u bilo koji enterijer. Omogućavaju Vam da kompletno ozvučite Vaš dom fleksibilnim bežičnim multiroom sistemom ozvučenja i uživate u bežičnom strimovanju muzike sa brojnih uređaja, a tu je naravno i mogućnost jednostavne kontrole kompletnog sistema putem pametnog telefona.

1 KOMENTAR

Comments are closed.