Predstavljamo – Medialink T2C risiver

Iako je digitalizacija odavno završena, potražnja za novijim i bolje opremljenim risiverima je i dalje vrlo aktuelna tema. O digitalnim risiverima nismo pisali duže vreme, a ovoga puta na testu imamo nešto drugačiji model TV prijemnika koji po funkcijama spada u višu klasu, ali takođe ima i znatno povoljniju cenu od drugih sličnih risivera. U daljem tekstu pokušaćemo da Vam predstavimo novi Medialink T2C risiver i naša iskustva sa njegovim funkcijama.

blog-medialink-t2cFizičke karakteristike i povezivanje

Pre nego što pređemo na softverski deo priče i funkcije ovog risivera, prvo ćemo se upoznati sa fizičnim karakteristikama. Risiver dolazi u klasičnoj savremenoj kutiji sa naznačenim funkcijama i osnovnim specifikacijama. Može se reći da prateće opreme i nema jer uz risiver dolaze samo najosnovnije stvari – napojni adapter, daljinski upravljač i kratko korisničko uputstvo na više jezika. Audio/video kablovi za povezivanje sa televizorom nisu prisutni slično većini drugih risivera pa to nećemo uzeti kao minus, ali zamerka ide na izostavljene baterije za daljinski (radi sa dve standardne AAA baterije) i na vrlo sažeto korisničko uputstvo. Smatramo da bi uputstvo trebalo da bude mnogo detaljnije obzirom da se radi o uređaju sa velikim brojem funkcija. Sam risiver nije velikih dimenzija pa se može lako uklopiti u bilo koji prostor.

Medialink ML4100 T2/C

Što se opcija za povezivanje tiče, risiver sa zadnje strane ima dva RF ulaza za povezivanje antene i kablovske televizije, HDMI i SCART izlaze za povezivanje sa televizorima, S/PDIF digitalni audio izlaz, USB ulaz, RJ-45 mrežni priključak, ulaz za napojni adapter i RS232 serijski port. Sa prednje strane risiver na prvi pogled izgleda vrlo minimalistički i vidi se samo taster za uključivanje, međutim prednja maska takođe krije par funkcija. Ispod levog dela maske nalazi se IR senzor za daljinski, LED indikatori i displej sa 4 segmenata koji kada je risiver u stand-by režimu prikazuje sat, dok u radu prikazuje različite bitne informacije u zavisnosti od funkcije koja je uključena. Desna strana maske se otvara i ispod nje se nalaze 6 tastera za ručne kontrole risivera, jedan USB ulaz i slot za Smart kartice.

Softver

blog-t2c-fwupdate
FTP nadogradnja softvera risivera

Prilikom prvog pokretanja Medialink preporučuje nadogradnju softvera risivera na noviju verziju zbog ažurnije liste IPTV kanala i novijih verzija ugrađenih aplikacija. Ovaj proces se može odraditi na dva načina – putem FTP servera ukoliko je risiver povezan na internet, ili preko USB memorije. Mi smo se odlučili za varijantu sa FTP serverom obzirom da je jednostavnija i brža.

Sam proces nadogradnje softvera je jednostavan i ne zahteva puno vremena. Primerak risivera koji smo testirali stigao je fabrički sa verzijom softvera 1.2.3.4, dok prijatno iznenađenje predstavlja saznanje da je poslednja verzija softvera (1.5.4.7) izdata samo 4 dana ranije što govori da Medialink ozbiljno radi i na podršci za svoj proizvod. Kada se u okviru podešavanja uđe u meni za nadogradnju, na FTP serveru su izlistane dve poslednje verzije softvera za nekoliko sličnih Medialink IPTV risivera pa je potrebno odabrati odgovarajući risiver i verziju koju želite da ubacite – u ovom slučaju T2C risiver i najnoviju verziju. Nakon toga proces je potpuno automatizovan i traje oko 5 minuta, a po završetku instalacije risiver će se sam restartovati. Nakon nadogradnje na FTP serveru je postao vidljiv i tekst dokument sa podacima o tome koje promene donosi svaka nova verzija softvera.

blog-t2c-menu
Izgled glavnog menija

Obzirom da smo pre nadogradnje softvera takođe na kratko testirali risiver i sa ranijom (fabričkom) verzijom, moguće je odmah primetiti i neke razlike. Pre svega, risiver sa novijim softverom radi znatno brže, glavni meni je kompletno redizajniran tako da bude pregledniji, a ispravljene su i neke sitnije greške kod pojedinih aplikacija.

DVB-T2/C tjuner

Što se tiče funkcija, krećemo prvo od onih osnovnih. Kao što i sam naziv risivera govori, on u sebi sadrži kombinovani tjuner za digitalnu zemaljsku DVB-T2 i kablovsku DVB-C televiziju. Risiver u potpunosti podržava sve dostupne zemaljske HD i SD kanale, a što se kablovske televizije tiče podržani su svi domaći operateri ali će Vam u zavisnosti od kablovskog operatera možda biti potrebna Conax Smart kartica za otključavanje dodatnih kanala.

Od ostalih funkcija koje su povezane sa ovim tjunerima podržan je EPG sedmodnevni vodič, PVR i TimeShift funkcije za snimanje TV-a na USB memoriju, lista omiljenih kanala, DVB titlovi, teletekst, kao i ostale funkcije koje su standardne za risivere ovog tipa.

IPTV televizija

blog-iptv
Grupe besplatnih IPTV kanala

Glavni adut ovog risivera svakako predstavlja podrška za IPTV televiziju. Podržane su sve vrste IPTV televizije, od besplatnih kanala iz celog sveta, do onih sa pretplatom uz učitavanje parametara koje dobijate od IPTV operatera. Za pristup IPTV televiziji neophodno je risiver povezati na internet, a ovaj risiver podržava tri načina povezivanja: preko ugrađene mrežne konekcije, putem opcionog USB Wi-Fi adaptera, ili pak putem USB 3G modema nekog od mobilnih operatera.

Besplatni IPTV kanali su podeljeni u 3 IPTV grupe (myIPTV Red, Orange i Blue), a svaka grupa sadrži različiti broj kanala koje je moguće i filtrirati po predefinisanim podgrupama. Ukupan broj besplatnih IPTV kanala sa aktuelnom vezijom softvera je preko 4000, a ažuriranje softvera risivera takođe osvežava i bazu dostupnih kanala – dodaju se novi kanali i brišu oni koji više nisu dostupni. Svaka IPTV grupa sadrži i sopstvenu listu omiljenih kanala u koju, u zavisnosti od veličine grupe, možete dodati od 20 do 50 kanala kako bi kasnije lakše došli do onih koju su Vam bitni. Što se samih kanala tiče, dostupni su i SD i HD kanali, a kvalitet slike varira u zavisnosti od kanala i kod pojedinih poznatijih televizija je više nego odličan.

U prvoj myIPTV Red grupi mogu se naći brojni sportski kanali poput nekoliko Eurosport kanala, Fox Sport-a, Motorsporta i drugih. Iz ove grupe takođe izdvajamo i VOD kanale (Video On Demand) sa filmovima. Ovi specijalni kanali Vam omogućavaju da gledate pojedine filmove kadgod to poželite, a od dostupnih naslova ima dosta i novijih. Kanali su imenovani po nazivu filma i kada uključite odabrani kanal film počinje iz početka, a tokom filma nema dosadnih reklama.

Domaći kanali se nalaze u podgrupi Balkan koja se nalazi u sklopu myIPTV Orange grupe i od kanala dostupni su svi veći – RTS 1, RTS 2, RTS 3 (RTS Digital), TV Prva, Happy, Pink, B92, kao i mnogi drugi kanali koji inače nisu dostupni preko DVB-T2 prijemnika. Posebnu pogodnost predstavlja i to što je moguće pratiti neke od kanala iz drugih delova Srbije koji nisu dostupni na predajniku u regionu gde se nalazite. U ovoj grupi se takođe mogu naći i kanali iz susednih država od kojih neki takođe mogu biti interesantni zbog sličnog govornog područja.

Iz treće myIPTV Blue grupe izdvajamo muzičke kanale kao što su VEVO HD i drugi. U ovoj grupi se takođe mogu naći i kanali sa edukativnim sadržajem, uključujući brojna TED predavanja koja se prikazuju kao VOD kanali.

Još jedna stvar koju bi trebalo napomenuti kod IPTV televizije jeste da za razliku od T2/C tjunera nije moguće koristiti PVR i TimeShift funkcije. Pretpostavljamo da se radi o softverskom ograničenju zbog zaštite autorskih prava, ali ne vidimo neku preku potrebu za tim pa se nadamo da će ovo biti promenjeno sa nekom od narednih verzija softvera.

Multimedija i aplikacije

blog-apps
Aplikacije

Nakon funkcija za televiziju dolazimo i do dela koji je namenjen multimediji. U Media Center odeljku glavnog menija moguće je pristupiti multimedijalnim aplikacijama i medija plejeru, kao i podešavanjima vezanim za ove dve funkcije.

U podmeniju sa aplikacijama nalaze se sledeće aplikacije (sa verzijom softvera 1.5.4.7):

  • aplikacije za pristup sajtovima sa video sadržajem – YouTube, Dailymotion i RedTube (koji je moguće zaključati)
  • Google Map – pregled mapa sa Google servisa
  • vremenska prognoza
  • DLNA – aplikacija za multimediju sa drugih uređaja
  • RSS čitač za vesti
  • Web album – sadrži pristup Yupoo, Picasa i Flickr servisima
  • Game – pristup sajtu za download Native32 video igara
  • Download – menadžer za preuzimanje fajlova sa interneta
  • FTP server

Ovaj spisak aplikacija nije uopšte zanemarljiv za uređaj ove vrste i treba imati u vidu da takođe nije ni konačan jer postoji mogućnost proširenja liste sa novim verzijama softvera. Sve aplikacije koje smo testirali rade dobro osim Dailymotion sajta koji prijavljuje grešku prilikom otvaranja nekog video snimka. Ovakvi problemi nisu neuobičajeni za aplikacije ovog tipa jer se mogu pojaviti ukoliko je skorije došlo do promena na servisu kome se pristupa, pa verujemo da će i to biti ispravljeno sa narednom verzijom softvera. A i da budemo realni, malo je verovatno da će nekome trebati Dailymotion pored funkcionalnog YouTube-a.

Pristup RedTube aplikaciji sa sadržajem za odrasle je zbog dece zaključan fabričkim PIN kodom koji je moguće promeniti, a ovo takođe važi i za sve IPTV kanale sa sličnim sadržajem.

Media plejer služi za reprodukciju fotografija, muzike i video snimaka sa prenosivih memorija, a od formata su podržani svi popularni – uključujući MKV i DivX HD Plus. Reprodukcija je fluidna čak i sa HD sadržajem, što se i moglo naslutiti obzirom da je risiver opremljen ozbiljnim hardverom zbog IPTV televizije. Video snimke je moguće premotavati unapred i unazad različitom brzinom, a ukoliko prekinete snimak u toku gledanja, risiver će Vam prilikom sledećeg pokretanja snimka ponuditi da nastavite gde ste stali ili pokrenete snimak iz početka.

Pored multimedijalnih fajlova u medija plejeru se takođe reprodukuje video koji je snimljen PVR funkcijom, kao i video igre skinute preko Game aplikacije koju smo ranije pomenuli. Napominjeno da je za PVR/TimeShift funkcije neophodno povezati neku USB memoriju na risiver, a ovo takođe važi i za video igre.

DLNA strimovanje

Jedna posebno interesantna funkcija predstavlja mogućnost pristupa multimedijalnom sadržaju putem DLNA aplikacije. Ova funkcija Vam omogućava da direktno sa Medialink risivera pristupite fotografijama, muzici i video snimcima koji se nalaze na računarima, serverima i NAS skladištima povezanim na istu mrežu sa risiverom.

DLNA se može podesiti na više načina, a Windows operativni sistemi dolaze sa ugrađenim DLNA serverom koji se aktivira iz kontrolnog panela. Nakon podešenog DLNA strimovanja možete sa risivera pristupiti multimediji kroz DLNA aplikaciju uvek kada je računar uključen. Ovo je može biti prava olakšica ukoliko imate veliku količinu fajlova jer ne morate stalno prebacivati iste na USB memorije.

Utisci

O Medialink T2C risiveru može još dosta da se piše, ali ovim smo pokrili sve glavne funkcije pa se tu zaustavljamo. Iako smo tokom testa imali par sitnih zamerki, one ne kvare opšti pozitivan utisak koji je na nas ostavio ovaj risiver. Kada se uzmu u obzir sve pozitivne strane, može se reći da on predstavlja trenutno najbolju kupovinu na domaćem tržištu jer nijedan drugi risiver u tom cenovnom rangu ne nudi toliko opcija i besplatnih kanala.

Ukoliko Vam se svideo tekst ili imate neku kritiku, ostavite nam komentar ispod.