Predstavljamo – JBL Flip 4 Bluetooth zvučnik

JBL Flip 4 Bluetooth zvučnik

Nakon što je pre dva meseca najavljen na CES 2017 sajmu gde je ujedno osvojio i nagradu za inovaciju, na naše tržište je početkom meseca konačno stigao JBL Flip 4, novi model Bluetooh zvučnika iz popularne Flip serije koja predstavlja zlatnu sredinu JBL ponude. Obzirom da smo već imali dovoljno vremena da se družimo sa ovim simpatičnim prenosivim zvučnikom, vreme je i da podelimo utiske.

Performanse i kvalitet zvuka

Prvi novitet u odnosu na prethodnu generaciju Flip zvučnika predstavlja bolji zvuk. Da se podsetimo, počevši od treće generacije Flip zvučnici sadrže dva aktivna zvučna drajvera i dva pasivna bass radijatora, po uzoru na veće i naprednije Charge i Xtreme modele. Aktivni drajveri proizvode stereo zvuk punog opsega, dok pasivni radijatori koriste energiju koju stvaraju aktivni da dodatno pojačaju niske tonove, što Flip zvučnicima donosi moćan zvuk poput onog koji imaju mnogo veći zvučnici.

Kod Flip 4 zvučnika aktivni drajveri su zamenjeni novijim, koji po rečima JBL-a imaju oko 20% poboljšane performanse. Ovi procenti nama deluju malo preterano, ali poboljšanja svakako ima, a najbitnija promena je niži donji prag za niske tonove koji Flip 4 zvučniku donosi dublji i precizniji bas u odnosu na prethodnu generaciju.

Ukupan zvuk je bogat i sa jasnim vokalima, a malo izraženiji bas donosi osećaj prave žurke za poneti što Flip 4 izdvaja od drugih konkurentnih zvučnika u njegovom cenovnom rangu.

Dizajn zvučnika i pakovanje

Što se tiče fizičkog izgleda, Flip 4 je gotovo identičan prethodnom modelu, uz par milimetara duže telo i malo izmenjen oblik za bolje naleganje kada se postavi horizontalno na ravnu podlogu. Ove manje izmene su zanemarljive i na prvi pogled neprimetne, čime je zadržan kompaktan dizajn koji omogućava nošenje zvučnika u jednoj ruci.

JBL je ovoga puta smanjio broj dostupnih boja sa 8 na 6, dok pravo osveženje predstavlja povratak bele boje koja je bila veoma popularna kod prve i druge generacije Flip zvučnika, a nije je bilo kod treće. Još uvek nema detalja o eventualnim Special Edition izdanjima, ali imajući u vidu da je maskirni model Flip 3 zvučnika predstavljen tek nekoliko meseci kasnije, može se očekivati da će ih biti i kod novog modela nešto kasnije.

Za razliku od Flip 3 zvučnika koji je otporan samo na kvašenje vodom poput kiše i slučajnog polivanja, novi Flip 4 ima potpuno vodootporni dizajn po IPx7 standardu, što uključuje i mogućnost potapanja u vodu. Bitno je napomenuti da IPx7 ne podrazumeva višečasovni rad pod vodom, već samo potapanje u trajanju do 30 minuta – više nego dovoljno da zaronite sa njim ili da ga izvadite ukoliko Vam slučajno upadne u vodu.

Pakovanje Flip 4 zvučnika je kompletno redizajnirano za moderniji izgled, pa već na prvi pogled ostavlja utisak da se radi o jednom premijum uređaju.

Bluetooth povezivanje i JBL Connect+

Bežično povezivanje Flip 4 zvučnika je veoma jednostavno i brzo zahvaljujući Bluetooth tehnologiji, dovoljno je samo da jednom pritisnete taster sa Bluetooth simbolom na Flip 4 zvučniku, a zatim u listi dostupnih Bluetooth uređaja na Vašem telefonu odaberete Flip 4. Moguće je i istovremeno povezati dva telefona za naizmeničnu reprodukciju muzike.

JBL Flip 4 donosi i jedan veoma zanimljiv novitet kada je u pitanju povezivanje, a to je nova JBL Connect+ tehnologija za međusobno povezivanje više kompatibilnih zvučnika. JBL Connect tehnologija postoji već neko vreme kod naprednijih modela zvučnika, ali je stara verzija bila ograničena samo na povezivanje dva zvučnika istovremeno. Connect+ je poboljšana verzija ove tehnologije koja omogućava povezivanje gotovo neograničenog broja zvučnika, tj. mogu se povezati i više od 100 zvučnika istovremeno.

Connect+ tehnologija ima dva režima rada od koji je podrazumevani takozvani Party režim. U ovom režimu svi povezani zvučnici reprodukuju istu muziku za jači zvuk i može se aktivirati direktno jednim pritiskom na “Connect” taster na svakom od zvučnika koji želite da povežete. Drugi režim se aktivira samo kroz JBL Connect aplikaciju i omogućuje povezivanje dva zvučnika u stereo par, gde svaki od zvučnika reprodukuje po jedan kanal (levi i desni), na primer kada želite da ih koristite za gledanje filmova.

Ukoliko već imate neki od JBL zvučnika sa starijom Connect tehnologijom, obradovaće vas i vest da će ovi zvučnici takođe dobiti nadogradnju na novu Connect+ tehnologiju, dovoljno je samo da pokrenete ažuriranje softvera kroz JBL Connect aplikaciju. Osim novog Flip 4 zvučnika Connect+ takođe podržavaju Charge 3, Pulse 2 i Xtreme zvučnici.

Prenosivost i autonomija baterije

Što se tiče prenosivosti, novi Flip 4 je opremljen istom punjivom baterijom od 3000mAh kao i prethodni model, ali zahvaljujući boljoj optimizaciji ima smanjenu potrošnju pa može da radi oko 2h duže od Flip 3 zvučnika, odnosno omogućuje do 12h slušanja muzike sa jednim punjenjem, u zavisnosti od jačine i vrste muzike.

Poput ostalih modela Flip 4 se puni pomoću USB kabla, a za kompletno punjenje baterije potrebno je nešto više od 3 sata što i nije tako puno u poređenju sa drugim zvučnicima.

Handsfree funkcije

Obzirom da su Bluetooth zvučnici prevashodno namenjeni upotrebi sa mobilnim telefonima, mogućnost obavljanja handsfree poziva preko njih je već postala standardna funkcija za većinu iole ozbiljnih modela. Flip 4 tu nije izuzetak pa sadrži ugrađen mikrofon sa vrhunskom Harman tehnologijom za neutralizaciju buke i eha. Osim poziva ovaj mikrofon se takođe može koristiti i za interakciju sa virtuelnim asistentima kod novijih smartphone telefona – Siri kod Apple uređaja i Google Now kod Android uređaja.

Za kraj, da svedemo zaključke. Flip 4 nam se jako dopao i smatramo da je JBL još jednom napravio odličan posao kada je u pitanju zvučnik iz srednje kategorije koji treba da ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Novi Flip zvuči fantastično i u svom cenovnom rangu nema konkurenciju, autonomija baterije je više nego odlična, vodootporno kućište i kompaktan dizajn omogućuju nošenje bilo gde bez brige o vremenskim uslovima, a funkcije poput Connect+ tehnologije i handsfree mikrofona dođu kao šlag na već ukusnu tortu.

Flip 4 možete poručiti sa našeg sajta klikom ovde, uz besplatnu dostavu na teritoriji Srbije.