Zanimljivosti o video nadzoru koje niste znali

Današnji život je gotovo nezamisliv bez kamera, one su svuda oko nas. Kamere za video nadzor su u kancelarijama, kućama, stanovima, ulazima, ulicama, tržnim centrima… Njihova namena je, da pre svega, obezbede sigurnost i bezbednost, da nas zaštite od nas samih, ali i od nekih prirodnih nepogoda i drugih neprilika. Kamere beleže slike i prenose je do uređaja koji potom nama tu sliku reprodukuje, a mi možemo da vidimo i da čujemo šta se desilo u određenom vremenu na mestu gde se nalazi kamera. Video nadzor je veoma koristan za čovečansto, a ovo su neke zanimljivosti o video nadzoru koje većina ne zna:

zanimljivosti o video nadzoru

Jedna od zanimljivosti o video nadzoru je i ta da u šali često kažemo da je video nadzor nastao po ugledu na bake koje sede na ulici ili u dvorištu i gledaju ko gde ide i šta radi. Njih neki ljudi u česti i zovu video nadzor. E sada da li je to istina, ne znamo, ali znamo da je prva kamera nastala sa sličnim ciljem, a to je da vrši nadgledanje, odnosno da prati ko, gde i kada prolazi ili posećuje određeno mesto. Zapravo, prva kamera je bila otkrivena u Nemačkoj. Njen pronalazač je Walter Bruch, nemački inženjer koji je dizajnirao i instalirao prvi sistem koji je služio za posmatranje lansiranja V2 rakete.

Kao što smo već napomenuli, kamere su svuda oko nas. Danas gotovo da nema javnog mesta bez video nadzora. Tako se i mi, prema nekim istraživanjima, pojavimo oko 300 puta u proseku na nekoj od kamera za video nadzor.

Taj broj se naravno razlikuje od države do države i od grada do grada. Tako na primer, u Londonu, gradu sa najviše kamera na svetu, stanovnici se na njima pojavljuju stalno. Vlasti u gradu znaju u svakom trenutku gde se ko nalazi i šta radi.

kamera

Inače u Londonu ima preko pola miliona kamera, a postoji uverenje da će u narednih par godina korišćenje kamera u celoj Velikoj Britaniji biti uvećano za 10 puta. Velika Britanija ujedno ima najveći broj kamera u odnosu na broj stanovnika, čak 1 kameru na 14 ljudi.

Procene su da na svetu postoji 25 miliona kamera koje su u funkciji, dok se samo u Velikoj Britaniji nalazi 20%, odnosno 4 miliona kamera.

Na aerodromu u Singapuru postoji najveći video sistem u svetu sa preko 3000 kamera. Robna kuća Harrods u Londonu ima oko 500 kamera, a prvi aerodrom u Evropi po broju kamera je u Briselu, sa sistemom od 700 kamera, što i ne čudi jer je aerodrom česta meta napada terorista.

video nadzor

Jedna od zanimljivosti o video nadzoru je i ta da postoje sistemi nadzora sa kojima građani mogu da komuniciraju. Takvi sistemi su instalirani širom Velike Britanije.

I za kraj, možda i jedna od najneverovatnijih zanimljivosti o video nadzoru. Stručnjaci veruju da je 67% provala sprečeno ugradnjom sistema video nadzora. Međutim, zanimljivo je to da samo 9% objekata ima stvaran, a ne lažan sistem za video nadzor.

Ovi statistički podaci nam ujedno pokazuju i da video nadzor ima itekakvu ulogu u zaštiti i očuvanju naše sigurnosti i bezbednosti i zato je iz godine u godinu sve veća upotreba komponenata za video nazdor.

Ukoliko vas ova statistika ubedi da i vama treba video nadzor, možete pogledati ponudu video na našem sajtu koja se nalazi na ovom linku. Mi vam nudimo najsavremenije kamere, snimače i ostalu opremu, kao i alarmne jedinice, interfone, fotoklopke i slično, po veoma povoljnim cenama.