Kako svetlo ekrana vašeg omiljenog uređaja utiče na vaš san

Kako svetlo ekrana vašeg omiljenog uređaja utiče na vaš san

Sigurno ste mnogo puta do sada pročitali kako je opasno po zdravlje koristiti mobilni telefon, tablet ili gledati televiziju pred spavanje. Razlog je taj kako svetlo ekrana vašeg omiljenog uređaja utiče na vaš san. Posotoje sumnje da je svetlost koju emituju ovi uređaji loša po vaše zdravlje. Međutim, da li je to zaista tako? Koliko zapravo utiču moderne tehnologije na kvalitetan san i da li ih zbog toga treba držati što dalje od kreveta, tema je koja je već neko vreme akutelna među mnogim istraživačima.

tv

Moderni elektronski uređaji kao što su mobilni telefoni, tableti i laptopovi su promenili naš život, pa zato većina, 44% populacije, kada ustane prvo pogleda u telefon ili računar i odgovara na poruke i mejlove. Isto radimo i pre nego što legnemo da spavamo. Mnogi su navikli da se uspavljuju gledajući neki film na televizoru i kompjuteru, posebno u sobi sa ugašenim svetlom. Međutim, mnogi stručnjaci naglašavaju da to nije dobro jer osim toga što na taj način smanjujemo vreme koje bismo proveli spavajući, uticaj plavog i belog svetla na kvalitetan san može biti loš po naše zdravlje. Zato se postavlja pitanje: kako svetlo ekrana vašeg omiljenog uređaja utiče na vaš san i zdravlje?

Da bi došli do odgovora na ovo pitanje, istraživači su uradili studiju u Centru za istraživanje svetlosti (Rensselaer Polytechnic Institute), objavljenu marta 2013. godine i došli do zaključka da izloženost plavom i belom svetlu koje dolazi iz ekrana uređaja, koje svakodnevno koristimo, može izazvati ozbiljne poremećaje spavanja. Uređaji emituju svetlost koja je zapravo kratkotalasno zračenje i direktno je odgovorna za ometanje lučenje melatonina. Ova studija pokazala je da dvočasovno korišćenje uređaja pre spavanja, može smanjiti lučenje melatonina za oko 22%.

mobilni telefon

Melatonin je poznat i kao hormon tame. On se luči u ljudskom i životinjskom organizmu tokom noći, posebno u toku spavanja. Tako da njegovo lučenje ometa svetlost, pa je zato važno da čovek zaspi u mračnoj prostoriji bez svetlosti koja zrači i blokira njegovo lučenje. Ovaj hormon je veoma važan za naš organizam ali i našu DNK, zbog toga što on reguliše naš biološki sat. I ako nešto poremeti njegovo lučenje, poremetiće i naš osećaj za san i odmor. Što dalje može dovesti do niza zdravstvenih problema, pa čak i do raka.

laptop

Prema tome, sada kada znate kako svetlo ekrana vašeg omiljenog uređaja utiče na vaš san i zdravlje, postoji nekoliko načina da izbegnete neželjen posledice. Pre svega, stručnjaci iz pomenute studije savetuju da izbegavate korišćenje uređaja koji emituju plavo i belo svetlo, bar dva sata pre spavanja. Isto se ne preporučuje prekomerna upotreba ovih uređaja tokom noći kada je vreme da organizam spava. Preporuka je i da isključujete plavo svetlo na vašem uređaju, kao i da za čitanje koristite e-books uređaje koji su specijalno dizajnirani za one koji dugo gledaju u monitor. Ovi saveti se posebno odnose na mlađu populaciju koja je navikla da živi noću i spava danju.

A ukoliko ne želite da propustite svoje omiljene serije ili filmove koji se emituju tokom noći kada je vreme za spavanje, pogledajte ponudu naših risivera i medija plejera na našem sajtu. Oni vam omogućavaju snimanje sadržaja sa televizije dok vi mirno spavate.