6 razloga za opremanje poslovnog prostora profesionalnim ekranima

Ukoliko opremate poslovni prostor ekranima za prikaz reklamnog sadržaja ili drugih bitnih informacija, verovatno vam je palo na pamet da umesto profesionalnih ekrana uzmete znatno povoljnije savremene televizore. Ovo nije najbolje rešenje, a u nastavku teksta navešćemo 6 dobrih razloga zašto su profesionalni ekrani i dalje bolja kupovina za primenu u poslovnim prostorima.

1. Kvalitet i pouzdanost

Prva bitna razlika između profesionalnih displeja i kućnih televizora jeste kvalitet izrade. Kućni televizori se izrađuju sa optimalnim kvalitetom za upotrebu u kućnim uslovima, tj. prilagođeni su normalnim radnim temperaturama, ambijentu koji nije previše prometan pa nema mnogo prašine, kao i određenom broju radnih sati tipičnim za dnevnu kućnu upotrebu. Shodno tome koriste se komponente osrednjeg kvaliteta, koje zadovoljavaju propisane uslove a istovremeno su povoljnije kako bi cena televizora bila pristupačnija.

S druge strane profesionalni ekrani su dizajnirani po višim standardima kako bi zadovoljili rad u svim uslovima. Imaju komponente više klase i kvalitetniju izradu što omogućava rad 24/7, zatim rad u ambijentima gde temperatura može dosta da varira (čak i do ekstremnih vrednosti), i na kraju imaju veću otpornost na prašinu, smetnje i vibracije. Sve ovo povećava pouzdanost pa korisnici mogu da se posvete svom poslu bez brige o ugrađenim AV sistemima, dok je procenat otkazivanja daleko manji u odnosu na televizore.

2. Dvostruka orijentacija

Profesionalni ekrani su optimizovani za montažu u svim orijentacijama, tj. mogu se postaviti horizonatalno (landscape) ili vertikalno (portrait). Ovo može biti veoma bitno ukoliko želite da postignete određeni vizuelni efekat, ili je pak namena takva da za prikaz željenog sadržaja više odgovara vertikalni položaj.

Za razliku od njih televizori su namenjeni samo za horizontalan rad pa eventualno postavljanje u vertikalan položaj zahteva neki vid softverskog prilagođavanja slike na samom izvoru i takođe ne izgleda profesionalno i lepo sa estetske strane jer je jedna ivica znatno veća od ostalih.

Nejednake dimenzije ivica takođe onemogućuju efikasno postavljanje više televizora u video zid jer stvaraju utisak da je slika prekinuta i dislocirana. Kod profesionalnih ekrana sve ivice su jednake pa vizuelno slika i dalje izgleda tačno.

3. Boje i osvetljenje

Profesionalni ekrani imaju viši nivo osvetljenja i opremljeni su antirefleksivnim filterima koji omogućuju bolji prikaz u uslovima jačeg ambijentalnog osvetljenja kakvo se obično koristi u poslovnim prostorima. Ovo donosi tačnu reprodukciju boja i bolje uglove vidljivosti bez obzira na vrstu i nivo osvetljenja u komercijalnom okruženju.

Za razliku od njih, kućni televizori imaju drugačije filtere koji prikazu daju visoki sjaj za živopisnije boje i bolji ugođaj prilikom gledanja filmova i drugog video sadržaja, međutim isti su veoma reflektivni. U uslovima jačeg osvetljenja, boje na televizorima ne izgledaju dobro, a eventualne refleksije mogu da učine prikaz nepreglednim kada se ekran posmatra iz određenih uglova.

4. Kontrola sa udaljene lokacije

Kontrola standardnih televizora odvija se u najvećoj meri pomoću daljinskih upravljača, uz skromne mogućnosti kontrole pojedinih funkcija kroz mrežu kod pojedinih skupljih modela. Ovo nije idelno rešenje prvenstveno jer je za kontrolu neophodna optička vidljivost između senzora na ekranu i daljinskog upravljača, a i može biti veoma problematično kada se u istoj prostoriji nalazi veći broj ekrana.

Kod profesionalnih ekrana daljinski nije primarni vid kontrole, već se podrazumeva da isti moraju da imaju neko fleksibilnije rešenje. Shodno tome, ovi modeli su opremljeni mrežnom konekcijom i RS232 serijskim portom koji omogućuju jednostavniju kontrolu svih ekrana direktno sa računara, uključujući i mogućnost kontrole i provere rada sa udaljene lokacije što dodatno doprinosti fleksibilnosti u radu.

5. Profesionalne funkcije

Standardni televizori su namenjeni kućnoj upotrebi pa u skladu sa time imaju set funkcija i audio/video konektora koji je odabran za povezivanje sa drugim kućnim uređajima poput ozvučenja ili video plejera. Većina ovih funkcija i konektora nema nikakvu namenu u poslovnom okruženju, dok nedostaju druge bitne mogućnosti poput serijskih ulaza i ranije pomenute kontrole sa udaljene lokacije.

Profesionalni televizori imaju sve konektore koji su neophodni za poslovne primene, kao i dodatne funkcije koje omogućuju napredno prilagođavanje radnom okruženju. Neke od značajnih funkcija su zakazivanje promena, kalibracija balansa boja i temperature slike, rad u režimu video zida, zaključavanje kontrola na samom ekranu kako bi se sprečile promene podešavanja od strane neovlašćenih osoba i druge. Poslednje što želite je da vam neko menja reklamni sadržaj univezalnim daljinskim upravljačem, zar ne?

6. Garancija

Još jedna od prednosti profesionalnih ekrana jeste i nešto drugačija garancija. Kućni televizori imaju standardnu garanciju koja u skladu sa zakonom podrazumeva rok do 30 dana za otklanjanje kvara ili zamenu, dok garancijom nije predviđen zamenski uređaj dok je televizor na servisu. Ovi nije uvek prihvatljivo poslovnim korisnicima jer ostaju bez uređaja koji im je možda bitan za svakodnevne poslovne aktivnosti.

Kod profesionalnih ekrana garancija važi najčešće 3 godine ili više (u zavisnosti od modela) i takođe podrazumeva servis po hitnom postupku, tj. najčešće već danas za sutra. Ukoliko nije moguće ispoštovati ovaj rok, korisnik dobija zamenski uređaj na korišćenje dok servis ne bude završen.

Za sva pitanja i dodatne informacije o profesionalnim ekranima ili drugoj AV tehnici za opremanje poslovnih prostora, možete nas slobodno kontaktirati ovde.